0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek koperku
kilka gałązek szczypiorku
2 kwadratowe wafle
tłuszcz do smażenia
Pyszne roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso i razem smażyć. Do gotowego mięsa dodać pokrojony szczypiorek, koperek i czosnek przecisnięty przez praskę, jeszcze chwilkę podsmażyć.
2.Masę mięsną podzielić na dwie części. Gorącą rozłożyć na waflu rozsmarować i zawinąć roladki. Roladki pokroić na plastry o grubości ok 5 cm. (Z jednej roladki powinno wyjść 6 porcji).
3.Każdy kawałek panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor.
Porady
Przepis można wykorzystać także do zrobienia roladek na słodko. Robimy wtedy zamiast masy mięsnej masę ze zmielonego białego sera z dodatkiem cukru. Resztę robimy tak jak w przepisie.
Komentarze