Niesamowicie szybkie i proste ciasto. Delikatne, aromatyczne i pełne jabłek. Podaję je posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub z sosem czekoladowym.
Składniki:
1kg jabłek ( jabłka wcześniej kroję i przesmażam, w trakcie dosypuję do nich trochę galaretki np. agrestowej )
3 całe jajka + 2 żółtka
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
cynamon
Pyszny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać 3 całe jajka i 2 żółtka. Potem dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka . Można posypać cynamonem. Do reszty ciasta dodać kilka łyżek gorącego mleka i miksować. Tak powstałą masę równomiernie wyłożyć na jabłkach. Piec w piekarniku ok 50min w temperaturze 180 stopni
Komentarze