Pyszny jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 2 min

To ciasto znika w momencie, uwielbiają je nawet osoby nielubiące jabłecznika.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto: 3szkl mąki,2 żółtka, kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru.
    ok,1,5kg jabłek, 0,5szkl cukru (zależy od słodkości jabłek), 6 białek
    Oraz: cynamon, sól, aromat waniliowy,

Pyszny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, margarynę oraz szczyptę soli wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok 2 godziny. w tym czasie obieramy i na tarce o dużych oczkach ścieramy jabłka. Dodajemy cukier i mieszamy. Gdy ciasto się schłodzi jedną połówkę ścieramy na tarce o dużych oczkach na wysmarowaną tłuszczem i bułką blachę. Na ciasto kładziemy odciśnięte z nadmiaru wody jabłka i posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym według uznania. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wylewamy na jabłka. Na górę ścieramy drugą połówkę ciasta. Pieczemy ok 45min w temperaturze 200 ' C .

Komentarze

Podobne przepisy