Pyzy z nadzieniem twarogowym

0 (0 ocen)

Wspaniałe danie bezmięsne. Proste w wykonaniu, a jakże pożywne.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    - 1 kg ziemniaków
    - 30 dag mąki pszennej
    - jajko
    - sól

    Farsz:
    - 35 dag zmielonego twarogu
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka śmietany 22 %
    - sól
    - pieprz


Pyzy z nadzieniem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zmiel w maszynce lub przepuść przez praskę. Wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Zagnieć ciasto.
    2. Do twarogu dodaj żółtko, śmietanę i przyprawy – wymieszaj.
    3. Ciasto rozwałkuj dość grubo i wykrój z niego krążki (np. szklanką lub filiżanką). Na każdy nałóż porcję farszu i starannie zlep tworząc zgrabne kulki. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj okraszone podsmażoną na maśle cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy