Jabłuszka pieczone z nadzieniem twarogowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Jabłka z nadzieniem to zdrowa alternatywa dla słodyczy.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    100 g twarogu
    6 suszonych sliwek
    cynamon
    kawałek imbiru (ok 1 cm)
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    goździki

Jabłuszka pieczone z nadzieniem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka przed wstawieniem do pieca 1. Jabłka myjemy i ścinamy wierzch z ogonkiem na grubośc ok 1-2 cm. Usuwamy gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna jabłka. śliwnki suszone kroimy na małe kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem, cynamonem i kawałkiem startego imbiru. Dodajemy śliwki. Jeśli ktoś chce można dosłodzić miodem lub cukrem, ja miałam słodkie jabłka więc to zbyteczne. Przygotowaną masa twarogową napełniamy jabłka, a resztę twarogu kładziemy na wierzch. Przykrywamy pokrywkami z jabłem, ponakłuwanymi goździkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy