Pyzy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki podzielić na 3 części.
2 części ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.
1 część ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie. Płyn odciśnięty z ziemniaków pozostawić w misce. Na dnie miski osiądzie skrobia. Po odlaniu płynu dodać skrobię do ziemniaków.
Ziemniaki połączyć w misce razem z jajkiem, mąka ziemniaczaną, solą i skrobią z tartych ziemniaków. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości dużej śliwki.
Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze