Pyzy ziemniaczane

0 (0 ocen)

Pyzy można podać ze smażona cebulką, skwarkami z bekonu, śmietaną, sosem pieczarkowym.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (mączystych, z dużą zawartością skrobi)
    1 jajko eko
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól do smaku - kilka szczypt

Pyzy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki podzielić na 3 części.
    2 części ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.
    1 część ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie. Płyn odciśnięty z ziemniaków pozostawić w misce. Na dnie miski osiądzie skrobia. Po odlaniu płynu dodać skrobię do ziemniaków.
    Ziemniaki połączyć w misce razem z jajkiem, mąka ziemniaczaną, solą i skrobią z tartych ziemniaków. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
    Z masy ziemniaczanej formować kulki wielkości dużej śliwki.
    Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy