Rabarbar pod pianką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast z owocami.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto:

    250g mąki pszennej
    125g masła
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka

    owoce:

    1kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
    1 szklanka cukru

    piana:

    3białka
    3łyżki cukru

Rabarbar pod pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Dobrze wymieszać i sprawnie zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasto włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część do lodówki na 40minut.


    Piekarnik nagrzać do 180stopni. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • image-0ijjwih 2. Pokrojony rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż rabarbar puści sok i zmięknie (niecałe 10minut).
  • 3. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.

    Ciastem z lodówki wykładamy spód formy. Na to wykładamy masę rabarbarową (dobrze jest wcześniej trochę odsączyć owoce), przykryć pianą, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.


  • image-1mq4vrd 4. Piec 35 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy