Racuchy marchwiowo-dyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis mojej teściowej na smaczne racuchy.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marchewka 2 szt.
    Obrana dynia 20-30 dag
    Jajka 3 szt.
    Cukier trzcinowy ½ szklanki
    Jogurt naturalny 1/3 szklanki
    Mąka pszenna 1 ½ szklanki
    Soda oczyszczona 1 łyżeczka
    Przyprawa do piernika 1 łyżeczka
    Szczypta soli
    Olej do smażenia

Racuchy marchwiowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Marchewkę, dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka jajek oddzielić od białka i utrzeć z cukrem. Dodać starte warzywa, przyprawę do piernika, jogurt, sodę oczyszczoną, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek(z dodatkiem szczypty soli) Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem domowej konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy