Racuchy rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis oparty na recepturze znalezionej w starej "Kuchni Polskiej".

  • 30 min

Składniki:

  • 400g rabarbaru
    2 jajka
    30g cukru trzcinowego demerara
    100g mąki żytniej
    5 łyżek śmietany
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    cukier puder - do posypania
    olej rzepakowy - do smażenia

Racuchy rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier trzcinowy, sól i sodę mieszamy w misce. Dodajemy jajka i śmietany. Mieszamy na dość gęste ciasto.
    Rabarbar kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
    Patelnię rozgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy pod przykryciem z obydwu stron.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy