Racuchy z jagodami

0 (0 ocen)

Racuchy lubią mali i duzi. Często podawane w stołówkach szkolno-przedszkolnych. Dla większości z nas przywołują miłe wspomnienia.

Składniki:



  • 270 g mąki pszennej typ 500
    1 łyżka cukru waniliowego
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    sól szczypta
    270 ml mleka
    1 jajko
    dżem z jagód leśnych
    olej do smażenia

Racuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia objętości. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone racuchy przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy letnie posmarowane dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy