Racuszki budyniowe z miodem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu. Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml)
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku)
    1 łyżeczka cukru/ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    olej/masło do smażenia
    Ponadto:
    miód do podania (u mnie widzicie miód lipowy z Pasieki Miodowe Wzgórze)
    Opcjonalnie:
    ulubione owoce

Racuszki budyniowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt, kefir lub maślankę rozmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
    Następnie należy dodać cukier/ksylitol, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto "odpoczęło".
    (Dzięki temu racuszki będą bardziej puszyste.)
    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa = 1 placuszek. Można robić większe.)
    Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
    Podawać polane miodem i z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy