To pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu. Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
(około 20 sztuk)
1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku)
1 łyżeczka cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Ponadto:
miód do podania (u mnie widzicie miód lipowy z Pasieki Miodowe Wzgórze)
Opcjonalnie:
ulubione owoce
Racuszki budyniowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt, kefir lub maślankę rozmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
Następnie należy dodać cukier/ksylitol, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto "odpoczęło".
(Dzięki temu racuszki będą bardziej puszyste.)
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek. Można robić większe.)
Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
Podawać polane miodem i z ulubionymi dodatkami.
Komentarze