Bardzo lubię gotować, a to danie nie wymaga ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani dużo czasu. Dzieci przepadają za racuchami, dlatego robię je dość często.
Składniki:
● 2,5 szklanki mąki
● 1,5 szklanki mleka
● 3 dag drożdży
● 2 jaja
● 2 łyżki cukru (można więcej, według uznania)
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania
Racuszki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy, posypujemy
cukrem. Mleko lekko
podgrzewamy, wlewamy do
drożdży i mieszamy.
2.Jajka wybijamy do miseczki,
lekko solimy. Do drożdży wsypujemy
przesianą mąkę i dodajemy
jajka. Wyrabiamy ciasto
drewnianą łyżką. Przykrywamy
i na 30 minut odstawiamy do
wyrośnięcia.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
Ciasto nabieramy łyżką i smażymy
racuchy z obu stron, aż się
ładnie zezłocą. Podajemy od
razu, posypane pudrem.
Komentarze