Racuszki orzechowe z wanilią

0 (0 ocen)

Pachnące orzechami i wanilią, pyszne.

Składniki:

  • 1.5 szkl mąki
    300 ml mleka
    20 g drożdży
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    1/2 laski wanilii
    50 g orzechów laskowe/ włoskie

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki orzechowe z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleko z orzechami 1. Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Z wanilii wydłubać środek i wszystko dać do rondla z mlekiem. Wsypać cukier i zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
  • Drożdże 2. Do lekko ciepłego mleka z orzechami dodać drożdże, wymieszać i poczekać aż zaczną pracować.
  • Ciasto 3. Dodać jajka, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać i zostawić w cieple do wyrośnięcia.
  • Na patelni 4. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć placuszki na zloty kolor z obu stron.
  • Racuszki 5. Placuszki nie nasiąkają tłuszczem, można je wykładać na talerz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionym dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy