około 50-60 dkg mąki
5 dkg drożdży
około 500-700 ml mleka
2 jajka
4 łyżeczki cukru
3 jabłka u mnie kortlandy
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Racuszki z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić drożdże. Do mąki dodać mleko z rozpuszczonymi drożdżami,cukier, sól, i jajka dobrze wymieszać.Konsystencja ciasta ma być dość zwarta,jeżeli jest za płynne dodać mąki a jeżeli natomiast jest zbyt gęste rozcieńczyć mlekiem lub gazowaną wodą mineralną. Pozostawić na około 40 min do wyrośnięcia.Na sam koniec wmieszać jabłka starte na tarce na dużych oczkach - dokładnie wymieszać.
2.Dobrze rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu (najlepsza jest patelnie z powłoką teflonową ponieważ można wręcz wcale nie używać tłuszczu) i małymi porcjami smażyć racuszki na średnim ogniu ( wtedy mają czas by dodatkowo podrosnąć i stać sie puszyste) na złotobrązowy kolor z obu stron.Na koniec posypać cukrem pudrem.
Komentarze