Racuszki z jabłuszkami

0 (0 ocen)

Ulubione danie mojej córki Kamilki :)

Składniki:

  • około 50-60 dkg mąki
    5 dkg drożdży
    około 500-700 ml mleka
    2 jajka
    4 łyżeczki cukru
    3 jabłka u mnie kortlandy
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na racuszki 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić drożdże. Do mąki dodać mleko z rozpuszczonymi drożdżami,cukier, sól, i jajka dobrze wymieszać.Konsystencja ciasta ma być dość zwarta,jeżeli jest za płynne dodać mąki a jeżeli natomiast jest zbyt gęste rozcieńczyć mlekiem lub gazowaną wodą mineralną. Pozostawić na około 40 min do wyrośnięcia.Na sam koniec wmieszać jabłka starte na tarce na dużych oczkach - dokładnie wymieszać.
  • racuszki 2. Dobrze rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu (najlepsza jest patelnie z powłoką teflonową ponieważ można wręcz wcale nie używać tłuszczu) i małymi porcjami smażyć racuszki na średnim ogniu ( wtedy mają czas by dodatkowo podrosnąć i stać sie puszyste) na złotobrązowy kolor z obu stron.Na koniec posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy