Ragoût po szwajcarsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyka z Zurychu - mięso z pieczarkami w śmietanie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cielęcina (np. polędwica): 650 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - pieczarki: 300 gramów
    - szalotka: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - wino (białe): 200 mililitrów
    - bulion (mięsny): 300 mililitrów
    - śmietana: 200 gramów
    - pietruszka (natka): 1 pęczek

Ragoût po szwajcarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cielęcinę opłukać, osuszyć i pokroić
    w cienkie paski. Smażyć
    porcjami na rozgrzanym oleju na
    jasnobrązowy kolor. Doprawić solą
    i pieprzem, razem z tłuszczem wyjąć
    z patelni.
  • 2. Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką
    lub cienko obrać, następnie
    pokroić w plastry. Szalotki
    obrać, drobniutko pokroić. Wsypać
    na patelnię z roztopionym masłem,
    zeszklić. Dodać grzyby i chwilę dusić.
    Wlać wino i gotować, mieszając,
    aż połowa wyparuje. Wtedy
    wlać bulion, doprowadzić do wrzenia
    i również gotować, aż objętość
    płynu zmniejszy się o połowę.
  • 3. Sos wymieszać ze śmietaną,
    gotować, aż uzyska kremową
    konsystencję. Dodać mięso razem
    z tłuszczem ze smażenia, chwilę
    podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.
    Przed podaniem ragoût posypać
    natką pietruszki. Świetne
    z plackami ziemniaczanymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy