Ragoût po szwajcarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cielęcinę opłukać, osuszyć i pokroić
w cienkie paski. Smażyć
porcjami na rozgrzanym oleju na
jasnobrązowy kolor. Doprawić solą
i pieprzem, razem z tłuszczem wyjąć
z patelni.
2.Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką
lub cienko obrać, następnie
pokroić w plastry. Szalotki
obrać, drobniutko pokroić. Wsypać
na patelnię z roztopionym masłem,
zeszklić. Dodać grzyby i chwilę dusić.
Wlać wino i gotować, mieszając,
aż połowa wyparuje. Wtedy
wlać bulion, doprowadzić do wrzenia
i również gotować, aż objętość
płynu zmniejszy się o połowę.
3.Sos wymieszać ze śmietaną,
gotować, aż uzyska kremową
konsystencję. Dodać mięso razem
z tłuszczem ze smażenia, chwilę
podgrzewać, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem ragoût posypać
natką pietruszki. Świetne
z plackami ziemniaczanymi.
Komentarze