Inspiracja pochodzi z jednej z książek kucharskich Donny Summer "Fast, fresh simple" czyli "Szybko, świeżo, tanio". To danie jest dla nas definicją lata, grilowane warzywa polane zielonym pesto domowe
30 min
Składniki:
na 3 porcje:
2 pomidory
2 cukinie
2 czerwone podłużne papryki
2 małe bakłażany
8 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1.Myjemy wszystkie warzywa. Pomidory kroimy na pół, cukinie i bakłażany wzdłuż na cztery części. Czosnek obieramy, umieszczamy wszystko na blasze i skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20 minut lub do miękkości i na złoty kolor. Przygotowujemy pesto: bazylię, ocet i oliwę umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Warzywa rozkładamy na talerzu, polewamy pesto bazyliowym i podajemy z grillowanym chlebkiem.
Komentarze