Ratatuj

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne danie jednogarnkowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 cukinie
    1 bakłażan
    2 pomidory obrane ze skórki
    1 czerwona papryka
    1 puszka pomidorów
    1 cebula posiekana
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    oliwa z oliwek
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ziele angielskie
    liście laurowe
    pieprz w kulkach
    garść koperku
    garść natki pietruszki
    przyprawy:
    oregano
    zioła prowansalskie
    cząber
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    bagietka
    szynka parmeńska

Ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa pokroić wg uznania.
    W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i czosnek, wymieszać i dorzucić cukinię, bakłażana, pomidory. Całość zalać pomidorami z puszki, dodać ziele, liść laurowy, pieprz w kulkach oraz zioła i dusić ok 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
    Po tym czasie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, koncentrat, sól i pieprz (jeśli jest potrzeba to dodatkowo zioła), zamieszać i dusić jeszcze ok 5-10 minut.
    Bagietkę pokroić, posmarować masłem, ozdobić szynką parmeńską.
    Ratatuja można podawać również z ryżem lub makaronem.
    Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy