Ratatuja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Znajoma, która mieszka we Francji, chętnie mi zdradza tajniki kuchni tego kraju. W lecie, gdyjest dużo warzyw, często robię to danie.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 4 czerwone papryki
    ● 2 żółte papryki
    ● 2 średnie cukinie
    ● 1-2 bakłażany
    ● 8 pomidorów
    ● 4 cebule
    ● 6 ząbków czosnku
    ● zioła prowansalskie
    ● 1/2 szkl. oliwy z oliwek
    ● sól, pieprz

Ratatuja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki, cukinie, bakłażany
    i pomidory myjemy i kroimy
    w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy
    podsmażamy pokrojoną w krążki
    cebulę i zmiażdżony czosn ek.
    Przekładamy do garnka. Na tej
    samej oliwie podsmażamy paprykę,
    cukinię i bakłażana.
  • Ratatuja 2. Warzywa wsypujemy do
    garnka z cebulą i czosnkiem.
    Dodajemy pomidory i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
    Polewamy resztą oliwy i dusimy
    ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy