Ratatuja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie można wzbogacić, dodając fetę.

Składniki:

  • ● czerwona papryka
    ● żółta papryka
    ● 2 małe cukinie
    ● 1-2 małe bakłażany
    ● 4 pomidory
    ● 3 szalotki
    ● ząbek czosnku
    ● cytryna
    ● kilka posiekanych listków bazylii
    ● zioła: po łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu, cząbru, estragonu, ziół prowansalskich
    ● sól
    ● łyżka masła
    ● oliwa
    ● kilka ziaren pieprzu

Ratatuja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy i kroimy
    w 2-cm kostkę. Szalotki
    i papryki kroimy w 1,5-cm
    kostkę, bakłażany i cukinie
    w ok. 1,5-cm plastry. Bakłażana
    solimy i skrapiamy sokiem
    z cytryny. Odstawiamy
    na 30 minut. Osączamy.
  • 2. Na odrobinie oliwy szklimy
    rozgnieciony czosnek i szalotkę.
    Wkładamy papryki,
    bakłażana i cukinię. Smażymy
    ok. minuty. Wyjmujemy.
  • 3. Wkładamy pomidory. Dusimy
    ok. 5 minut. Dodajemy
    resztę warzyw oraz sparzoną
    i posiekaną skórkę z cytryny. Chwilę dusimy. Dodajemy
    masło i bazylię. Doprawiamy.
    Dusimy kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy