Risotto pomidorowe ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie robię od kilku lat, bo posmakowało mojej rodzinie. Pomysł na risotto podpatrzyłam w którymś programie kulinarnym.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
    ok. 2 szklanki bulionu drobiowego
    3- 4 pomidory
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    garść słonecznika
    1//2 puszki groszku konserwowego
    oliwa do smażenie
    sól i pieprz do smaku

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ryż. Zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać trochę bulionu.
    W miedzy czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pomidory (wcześniej lepiej je sparzyć i obrać ze skórki), kolejno wlać koncentrat pomidorowy i mieszając dusić aż pomidory rozpadną się.
    Następnie dodać pokrojony czosnek, słonecznik i odcedzony z zalewy groszek.
    Połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy