Risotto w naleśniku

0 (0 ocen)

Coś ciekawego, smacznego coś nowego :)

Składniki:

  • 500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
    1 średnia cebula
    150 g parmezanu
    3 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    1 i 1/2 l bulionu
    150 ml białego wytrawnego wina
    sól
    biały pieprz
    kilka nitek szafran

    5,6 naleśników

Risotto w naleśniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. risotto:
    Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodaj suchy, niepłukany ryż i, mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej łyżkę wazową gorącego bulionu i na małym ogniu mieszaj ryż, czekając, aż wchłonie bulion. Wlej następną łyżkę i ponownie mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj podgrzane (koniecznie!) wino i ponownie bulion. Rozetrzyj nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodaj do ryżu. Gotuj około 25 minut, do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a risotto gęste i kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj parmezan, pozostałe masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • 2. W gotowe naleśniki zawijaj rosootto i smaż w jajku i bułce tartej jak krokiety.

Porady

U mnie sie sprawdziły z sosikiem grzybowym.

Komentarze

Podobne przepisy