rodzynkowy jablecznik

0 (0 ocen)

  • 50 min

To ciasto świetnie pasuje do popołudniowej kawy jest tanie i proste w robieniu

  • 50 min

Składniki:

  • 4 szkl mąki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier handlowy 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki kwasnej śmietany 2 kg jabłek 1cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej garść rodzynek

Rodzynkowy jablecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę proszek margarynę posiekac nożem dodać żółtka całe jaja cukru śmietane wyrobić ciasto podzielić na dwie części jedną część większa ponieważ będzie ścierana na tracę włożyć do zamrazalki. Jabłka zetrzec na tarce o dużych oczkach lekko odcisnac sok i wymieszac z bułka cukrem i rodzynkami. Brytwanne posmarowac olejem posypac bułka połowę ciasta rozwalkowac i wylepic Brytwanne wyłożyć starte jabłka i przykryć starym na dużych oczkach pozostalym ciastem. Piec 45min w 180 stopniach

Komentarze

Podobne przepisy