Bardzo lubię to ciasto, bo jest proste i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze nie potrzeba do niego dużo składników.
30 min
Składniki:
paczka biszkoptów na spód
2 kg jabłek
3/4 szklanki wody
2 galaretki cytrynowe
2 bite śmietany w proszku + mleko
2 łyżki żelatyny
pół tabliczki białej czekolady do dekoracji
Sloneczny jablecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty układamy na dnie tortownicy lub blachy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie wsypujemy galaretki, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, aby napęczniała, potem wlewamy do niej około 1/4 szklanki wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (uwaga- szybko sztywnieje!).
Bitą śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu- można dodać trochę mniej mleka. Wlewamy do niej gestniejącą, ale jeszcze płynną żelatynę i dobrze miksujemy.
Na biszkopty wykładamy gęstniejącą masę jabłkową, a na nią bitą śmietanę, dekorujemy startą na tarce czekoladą,
Porady
Zamiast biszkoptów można także użyć gotowego spodu biszkoptowego albo upiec biszkopt.
Komentarze