3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
10 dag drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka smalcu
ok. 2 szkl. mąki ( ile przyjmie żeby było takie ciasto jak na kluski )
2 łyżki cukru
szczypta soli
powidła
cukier puder
Rogaliki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru do powstania płynnej konsystencji. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie położyć odrobinę powideł i zwinąć. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Najlepiej użyć gęstych powideł lub marmolady, kwestia smaku :)
Komentarze