Rogaliki Babuni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tymi przepysznymi rogalikami zajadałam się w dzieciństwie będąc u Babci. Dziś delektuje się nimi kolejne pokolenie naszej rodziny. Ich kruchość i delikatna słodycz nadzienia urzeknie każdego łasucha.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    3 łyżki cukru
    5 dag drożdży
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany
    0,5 kg mąki tortowej
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    Marmolada lub krem czekoladowy.

Rogaliki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki Babuni 1. Drożdże pokruszyć z mąką i posiekać z margaryną. Dodać cukier, śmietanę, jajko oraz żółtko. Wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Otrzymane ciasto rozwałkować tak by powstało koło, które należy pokroić w osiem trójkątów. Każdy posmarować marmoladą lub kremem czekoladowym i zwinąć. Układać na blasze wysmarowanej olejem i upiec na złoty kolor.

Porady

Ciasto przed rozwałkowaniem możemy podzielić na kilka części wówczas otrzymamy większą ilość mniejszych rogalików.

Komentarze

Podobne przepisy