Rogaliki bez nadzienia

0 (0 ocen)

Miniaturowe rogaliki można jeść bez końca!

Składniki:

  • 300g mąki tortowej
    30g świeżych drożdży
    1/3 szklanki kwaśnej, 18% śmietany
    250g masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    cukier puder
    cukier waniliowy

Rogaliki bez nadzienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdże ropuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki.
  • 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.

Komentarze

Podobne przepisy