Rogaliki z makiem bez nadzienia

0 (0 ocen)

Rogaliki są malutkie, kruche i naprawdę pyszne. Idealne do małej popołudniowej kawki albo na piknik:)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    150g serka homogenizowanego o smaku bananowym,
    250g masła lub margaryny,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki maku,
    jajko do posmarowania.

Rogaliki z makiem bez nadzienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • rogaliki 2. Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • rogaliki 3. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st, aż ładnie się zezłocą.

Komentarze

Podobne przepisy