Rogaliki Fiki-Miki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sprzątając u dziadków w dębowej szafie znalazłam zeszyt z klejonych kartek mojej prababci. Był to zeszyt z przepisami! Bardzo starymi przepisami! Od razu zabrałam się za wypróbowywanie potraw! ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    0,5 kostki margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 jaja
    3 szklanki mąki
    nadzienie:
    marmolada
    krem czekoladowy
    rodzynki namoczone w alkoholu wymieszane z gorzkim kakao i cukrem pudrem
    do udekorowania:
    lukier - 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki cukry pudru
    posiekane orzechy
    cukier puder

Rogaliki fiki-miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem, cukrem waniliowym, dodać śmietanę, margarynę, jajka, mąkę i wyrobić ciasto na gładką masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować w kształt koła, na około 5 mm grubości, podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt ułożyć porcję nadzienia i zwijać od szerszej do węższej strony. Z drugiej części odrywać średniej wielkości porcje, formować kulki, rozpłaszczać, kłaść nadzienie i sklejać jak bułeczki. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180" około 25 minut. Studzimy, rozpuszczamy cukier puder w soku z cytryny i polewamy rogaliki i bułeczki, posypujemy orzechami, część posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rodzinki dobrze namoczyć w smakowej nalewce, ja moczę w aroniówce. Dosypuję do miski w tych samych proporcjach gorzkie kakao i cukier puder. Mieszam. Z tym nadzieniem są najlepsze! ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy