Rogaliki na maślance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Puszyste i delikatne w smaku, a do tego dzięki zawartości maślanki dłużej pozostają świeże.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    200 ml ciepłego mleka
    200 ml maślanki naturalnej
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1/3 łyżeczki soli
    2 łyżki roztopionego masła
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na wierzch:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    opcjonalnie mak do posypania

Rogaliki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.

    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

    Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.

    Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.

    Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.

    Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy