Rogaliki na maślance

0 (0 ocen)

mięciutkie i puszyste rogaliki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
    15 g drożdży świeżych,
    100 ml ciepłej wody,
    100 ml ciepłej maślanki,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    marmolada do nadziewania,
    lukier,
    jajko do posmarowania

Rogaliki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem wierzch, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy