Rolada boczkowa z ziołami prowansalskimi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonała domowa wędlina

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: 1 kg surowego boczku
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki soli peklowej
    2 łyżki ziół prowansalskich

Rolada boczkowa z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokąt surowego boczku nacieramy solą peklowa i odstawiamy na 3 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Na części chudej wykładamy zmiażdżony czosnek i zioła prowansalskie. Zwijam w ciasną roladę i obwiązujemy sznurkiem. Posypujemy dookoła ziołami, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni około 1,5 h. Studzimy. Po wystudzeniu zdejmuję sznurek i kroimy

Porady

Rolade możemy nafaszerowac również szpinakiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy