Rolada jagodowa zebra

0 (0 ocen)

Pyszna rolada,ładnie wygląda i szybko znika.

Składniki:


  • 4 jajka
    4 łyżki gorącej wody
    6 łyżek cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    Krem
    20 dag jagód
    200 ml śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki soku z jagód

Rolada jagodowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka ubić z wodą, 4 łyżkami cukru do otrzymania pulchnej masy
    2. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywną pijane i dodajemy do masy, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy
    3. Ciasto dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej kakao.
    4. Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy na przemian i ukośnie paski jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 15 min w temp. 170 stopni. Wyjmujemy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy pergamin. Ciepły biszkopt rolujemy ze ściereczką.
    5. Galaretkę sporządzić według przepisu, używając ½ ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić
    6. Śmietanę ubić na sztywno powoli wlewając galaretkę i sok jagodowy
    7. Rozwijamy biszkopt nakładamy krem, obsypujemy jagodami i znów zwijamy. Wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy