Rolada jagodowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka ubić z wodą, 4 łyżkami cukru do otrzymania pulchnej masy
2. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywną pijane i dodajemy do masy, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy
3. Ciasto dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej kakao.
4. Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy na przemian i ukośnie paski jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 15 min w temp. 170 stopni. Wyjmujemy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy pergamin. Ciepły biszkopt rolujemy ze ściereczką.
5. Galaretkę sporządzić według przepisu, używając ½ ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić
6. Śmietanę ubić na sztywno powoli wlewając galaretkę i sok jagodowy
7. Rozwijamy biszkopt nakładamy krem, obsypujemy jagodami i znów zwijamy. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze