Rolada makowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.
2.Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
3.Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.
5.MASA SEROWA:
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
6.Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.
7.Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.
Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.
8.Polewa czekoladowa :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego !
Komentarze