Rolada orzechowa

0 (0 ocen)

Klasyczne połączenie :)

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    30 dkg orzechów włoskich
    300 ml mleka
    1 szklanka cukru kryształu
    1 kostka masła
    1 kieliszek spirytusu

    do nasączenia:
    1/2 szklanka wody + sok z 1/2 cytryny + 1/2 kieliszka spirytusu

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopta. Masę wylać na wyłożona papierem płaską blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt przykryć ściereczką i zwinąć razem z papierem, dopiero gdy przestygnie zerwać papier.

    Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy i gotować około 10 minut. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami i spirytusem.

    Biszkopta nasączyć, następnie rozsmarować krem i zwinąć. Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 3-4 godziny. Wierzch udekorować cukrem pudrem lub polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy