Rolada podwójnie czekoladowa-najlepsza

0 (0 ocen)

Pyszna rolada z kremem czekoladowym idealna na rodzinne spotkania przy kawie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka cukru,
    6 jajek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka wody,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,

    galaretka czerwona rozrobiona w 1 szklance wody (wylana do płaskiego naczynia, odstawiona do ostygnięcia)

    Krem czekoladowy:
    1 kostka masła,
    3 jajka,
    4 łyżki cukru pudru,
    tabliczka gorzkiej czekolady,
    2 łyżki spirytusu,

    cukier puder,
    dżem z czarnej porzeczki,

Rolada podwójnie czekoladowa-najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników rozkręcić biszkopt. Podzielić na dwie porcje. Wyłożyć do dwóch dużych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Całe jajka ubić na parze z cukrem. Jak zgęstnieją, zdjąć z ognia. Następnie ubijać do przestudzenia. Masło utrzeć na puch, dodać masę jajeczną i dodać rozpuszczoną na parze czekoladę (przestudzoną). Dodać spirytus i utrzeć.
  • 3. Biszkopt posmarować dżemem z porzeczki. Następnie masą i na krawędź wyłożyć pasek galaretki. Zwinąć i wstawić do lodówki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy