rolada śmietankowa z poziomkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

pyszna rolada z bitą śmietaną, serkiem i poziomkami

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    krem:
    250 ml śmietany 36%
    120 g kremowego serka
    cukier puder do smaku
    poziomki

Rolada śmietankowa z poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.
  • 2. Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
  • 3. śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.
  • rolada 4. przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy