Śmietankowa Rolada

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne ciasto na poprawę humoru.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt
    - 6 jaj
    - 3 łyżki stołowe letniej wody
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1cukier waniliowy
    - szczypta soli
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem z bitej śmietany
    - 0,5l śmietany 30%
    - 2 opakowania śmietan-fiksu
    - 4 łyżki cukru pudru
    - cukier waniliowy
    Dekoracje
    - 1 galaretka gruszkowa

Śmietankowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka, wodę, cukier, cukier waniliowy oraz sól zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać mąkę z proszkiem. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie ubić z białek pianę na sztywno. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać .
    Piec ok. 25min.
    Po upieczeniu zwinąć w roladę i odstawić do ostygnięcia.
    Śmietanę ubijamy, mieszamy z cukrem i śmietan-fiksami.
    Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Roladę odwijamy, smarujemy 3/4 kremu (resztę kremu odkładamy),
    Wzdłuż dłuższego brzegu biszkopta wykładamy szeroki pas kawałków stężałej galaretki. Ciasto zwijamy w roladę. Resztą galaretki i kremu dekorujemy ciasto. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy