Rolada śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić, dodać etapami cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę mieszać. Ciasto wylać na dużą blachę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 5-10 minut w 2200. Gotowe ciasto przełożyć na ściereczkę i zawinąć.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą ilość ubitej śmietany wyłożyć na roladę. Na jednym boku rolady poukładać brzoskwinie pokrojone w paski i całość zwinąć. Resztę kremówki pozostawić do dekoracji. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować owocami.
Komentarze