Rolada śmietanowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Własnoręcznie robiona rolada smakuje najlepiej.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    90 g cukru
    90 g mąki pszennej

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 lub 2 łyżki cukru pudru
    (w zależności od upodobań)

    Dodatkowo:
    Cukier puder
    Owoce

Rolada śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić, dodać etapami cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę mieszać. Ciasto wylać na dużą blachę i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 5-10 minut w 2200. Gotowe ciasto przełożyć na ściereczkę i zawinąć.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą ilość ubitej śmietany wyłożyć na roladę. Na jednym boku rolady poukładać brzoskwinie pokrojone w paski i całość zwinąć. Resztę kremówki pozostawić do dekoracji. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy