Rolada śmietanowa bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Znakomita rolada z kremem śmietanowym, wprost rozpływa się w ustach

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
    100 ml śmietanki 36 %
    250 g serka mascarpone
    łyżka cukru pudru
    1 szklanka mocnej kawy
    kakao do posypania
    wierzch:
    250 ml śmietany kremówki
    łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody

Rolada śmietanowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty maczać krótko w zimnej kawie i ułożyć na folii spożywczej w kształt prostokąta. Posypać obficie kakao. Śmietanę ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone. Śmietanę rozprowadzić równomiernie na biszkoptach i zawinąć ściśle do środka formując roladę.Przełożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień roladę wyjąć i odwinąć z folii. Żelatynę zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod sam koniec dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę przełożyć do worka cukierniczego i na wierzchu wycisnąć dekoracyjne kleksy. Odstawić do lodówki aby masa stężała a przed samym podaniem wierzch posypać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy