Rolada "Truskawkowa przyjemność"

0 (0 ocen)

Miękki biszkopt, kremowa śmietana, truskawki, czekolada- czy trzeba czegoś jeszcze? Jak dla mnie nie ;p

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl mąki (pół na pół tortowa i ziemniaczana)
    3/4 szkl cukru
    1,5 łyżeczki p.d.p

    Śmietana:
    330 ml śmietany 30 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    truskawki
    biała czekolada
    mleczna czekolada

Rolada "truskawkowa przyjemność" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. delikatnie rózgą wmieszać mąki wymieszane z p.d.p. ciasto przelać na dużą blachę- taką z wyposażenia piekarnika. Piec przez ok 15-20 min. w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik i zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a gdy napęcznieje dolać do połowy szklanki gorącej wody i rozpuścić. Śmietanę ubić mikserem, wsypać cukier, na końcu wlać chłodną żelatynę.
  • 3. Roladę przełożyć śmietaną, zostawiając trochę na wierzch do dekoracji. W środku ułożyć ćwiartki truskawek, zwinąć. Posmarować z wierzchu śmietaną. Mleczną czekoladę rozpuścić i zrobić wzorek na roladzie. Z białej czekolady zostawić dwa paski, resztę rozpuścić i też zrobić wzorek. Udekorować jak na zdjęciu lub według własnych upodobań. smacznego :)

Porady

Roladę najlepiej kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

Komentarze

Podobne przepisy