Rolada "truskawkowa przyjemność" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. delikatnie rózgą wmieszać mąki wymieszane z p.d.p. ciasto przelać na dużą blachę- taką z wyposażenia piekarnika. Piec przez ok 15-20 min. w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na ręcznik i zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.
2.Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a gdy napęcznieje dolać do połowy szklanki gorącej wody i rozpuścić. Śmietanę ubić mikserem, wsypać cukier, na końcu wlać chłodną żelatynę.
3.Roladę przełożyć śmietaną, zostawiając trochę na wierzch do dekoracji. W środku ułożyć ćwiartki truskawek, zwinąć. Posmarować z wierzchu śmietaną. Mleczną czekoladę rozpuścić i zrobić wzorek na roladzie. Z białej czekolady zostawić dwa paski, resztę rozpuścić i też zrobić wzorek. Udekorować jak na zdjęciu lub według własnych upodobań. smacznego :)
Porady
Roladę najlepiej kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Komentarze