Truskawkowa przyjemność

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten smakowity deser otworzył sezon na truskawki w moim domu. Mimo, że mąż nigdy nie przepadał za bezami, ten tort bardzo mu posmakował

  • 20 min

Składniki:

  • 5 białek
    300 g cukru
    500 g śmietany kremówki
    250 g sera mascarpone
    500 g truskawek
    szczypta soli
    świeża mięta lub melisa do dekoracji

Truskawkowa przyjemność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C.
    Przygotowaną masę bezową rozkładamy na papier do pieczenia, na dwa jednakowe okręgi wielkości dużego talerza. Pieczemy około 30 minut.
  • 2. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, kroimy w plastry.
    Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, po czym dodajemy serek mascarpone.
    Masę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną.
    Na jeden okrąg nakładamy połowę masy z serka i przekładamy truskawkami, następnie rozkładamy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim spodem i przekładamy do pojemnika. Tak przygotowany tort powinien się chłodzić około 2 do 3 godzin.

Porady

Jeśli zamierzamy dodać cukru pudru zamiast zwykłego polecam zwiększyć porcje. Tort najlepiej chłodzić w plastikowym, zamykanym pojemniku aby zapachy z lodówki nie przedostały się do niego. Pojemnik taki można kupić w praktycznie każdej cukierni.

Komentarze

Podobne przepisy