Rolada ze śmietaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodać cukier ponownie ubić następnie dodać obie mąki wymieszane z kakaem i proszkiem do pieczenia, na samym końcu dolewamy wodę. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia DUŻEJ BLASZKI TEJ CO JEST W PIEKARNIKU MOJA MA WYMIARY 34 na 39 cm. Piec ok 25 min. Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć szerszy bok ciasta razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę ponownie ubić.
Zimne ciasto wyjąć ze ściereczki można lekko nasączyć mocną herbatą z cytryną. Następnie równomiernie rozłożyć gotowy krem śmietanowy (trochę kremu odłożyć do posmarowania ciasta z wierzchu oraz do dekoracji) a na krem osączone wiśnie. Ciasto zwinąć wierzch posmarować odłożonym kremem posypać kakaem.
Komentarze