Roladka drobiowa: makaron, cukinia i już! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić. W moździerzu dokładnie rozetrzeć ziele jałowca. Przełożyć do małej miseczki, dodać zioła prowansalskie, kozieradkę, mielone suszone pomidory i sól, wymieszać. Natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
2.Farsz:
Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. Następnie przełożyć do miski i dodać stratą na dużych oczkach marchewkę i cukinię. Doprawić solą i majerankiem i wymieszać.
3.Wykonanie:
Na płat mięsa obficie nałożyć farsz i zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczkami.
4.Do miski przełożyć połamane na mniejsze kawałki paluszki, rozgnieść je kulką drewnianą na proszek. W talerzu roztrzepać jajko. Na patelni rozgrzać olej,
Roladkę panierować w jajku a potem w zgniecionych paluszkach. Smażyć na pół głębokim oleju co chwile obracając. Wyjąć z oleju i dać "odpocząć" na papierowym ręczniku około 3-4 minuty, po tym czasie wyjąć wykałaczki i pokroić na kawałki. Smacznego!
Komentarze