Roladka drobiowa: makaron, cukinia i już!

0 (0 ocen)

Pysznie,ładnie i do syta:)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 ziarno jałowca
    1/2 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów z czosnkiem
    1/2 łyżeczki kozieratki
    1/2 łyżeczki suszonej ziół prowansalskich
    sól

    Farsz:

    2 łyżki ugotowanego makaronu muszelki mamma mia
    30 g cukinii
    30 g marchewki
    1/2 łyżeczki majeranku

    Dodatkowo:

    50 g paluszków solonych
    1 jajko
    1,5 szklanki oleju

Roladka drobiowa: makaron, cukinia i już! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić. W moździerzu dokładnie rozetrzeć ziele jałowca. Przełożyć do małej miseczki, dodać zioła prowansalskie, kozieradkę, mielone suszone pomidory i sól, wymieszać. Natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • składniki farszu wymieszać 2. Farsz:
    Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. Następnie przełożyć do miski i dodać stratą na dużych oczkach marchewkę i cukinię. Doprawić solą i majerankiem i wymieszać.
  • farsz nałożyć na mięso 3. Wykonanie:
    Na płat mięsa obficie nałożyć farsz i zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczkami.
  • panierowac w jajku i paluszkach 4. Do miski przełożyć połamane na mniejsze kawałki paluszki, rozgnieść je kulką drewnianą na proszek. W talerzu roztrzepać jajko. Na patelni rozgrzać olej,
    Roladkę panierować w jajku a potem w zgniecionych paluszkach. Smażyć na pół głębokim oleju co chwile obracając. Wyjąć z oleju i dać "odpocząć" na papierowym ręczniku około 3-4 minuty, po tym czasie wyjąć wykałaczki i pokroić na kawałki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy