Roladki indycze z suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z piersi indyka,
    100g żurawiny suszonej,
    1 łyżka papryki ostrej mielonej,
    1,5 łyżeczki soli,
    1/2 łyżki pieprzu,
    2 łyżeczki majeranku,
    5 łyżek oleju.

Roladki indycze z suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi indyka kroimy w grubsze plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 2. Na każdy płat mięsa nakładamy porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijamy w roladki. Spinamy wykałaczkami.
  • 3. Przygotowane roladki nacieramy dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.
  • 4. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. Naczynie przykrywamy. Roladki pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy