ROLADKI ŚLEDZIOWE ZE ŚLIWKĄ W ŚMIETANIE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Roladki śledziowe są świetne na przyjęcia, święta i różne imprezy. Pięknie wyglądają, świetnie smakują i są banalnie proste w wykonaniu. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju )
    8 śliwek suszonych
    2 ogórki kiszone
    1 cebula
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki i granat do ozdoby

Roladki śledziowe ze śliwką w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f4ig8h 1. Filety wyjmujemy z zalewy i lekko wycieramy ręcznikiem papierowym.
    Śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 30 minut aż napęcznieją i odcedzamy.
    Cebulę kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy.
    Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1 ogórki.
    Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką.
    Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki i owocem granatu. Podajemy schłodzone, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy