Roladki szpinakowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak siekamy i przesmażamy na maśle z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, następnie miksujemy. Koper siekamy i dodajemy do serka śmietankowego.
2.Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli, następnie żółtka łączymy ze szpinakiem, dodajemy powoli białka. Masę należy rozsmarować na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chwilę w cieple. Następnie wyjmujemy upieczony placek i odrywamy
papier, studzimy.
3.Gdy już jest zimny smarujemy go serkiem i układamy łososia, zostawiając 4 cm od brzegu nieposmarowane. Zwijamy w rulon w kierunku nieposmarowanego brzegu. Zawijamy w papier do pieczenia i chłodzimy. Po kilku godzinach kroimy w plastry
Porady
Do serka nie musimy dodawać kopru jeśli ktoś nie lubi zbytnio.
Komentarze