Roladki wołowe w sosie

0 (0 ocen)

Roladki wołowe w sosie

Składniki:

  • - 4 plastry wołowiny na rolady
    - 1 duża cebula
    - 1 por (tylko biała część)
    - pół czerwonej papryki
    - 4 plasterki boczku
    - 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
    - przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka

    - 2 łyżki suszonych mielonych grzybów
    - 1 marchewka
    - 1/4 selera
    - trochę natki pietruszki
    - 4 szklanki wody
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - 2 łyżki mąki
    - olej do smażenia

Roladki wołowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy plaster wołowiny (umytej i osuszonej) posmarować łyżeczką musztardy. Na mięsie ułożyć plasterek boczku, kawałek pora i papryki pokrojonych w słupki, troszkę cebuli (pokrojonej w pióra).
    Posypać solą, pieprzem i mieloną papryką. Zawinąć w rulon i owinąć nitką bawełnianą lub spiąć wykałaczkami.
    Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć rolady wołowe, aż się zarumienią. Dorzucić pozostałą cebulę. Smażyć całość z cebulą ok. 2 minuty, mieszając. Po tym czasie na patelnię wlać wodę. Dodać resztę drobno pokrojonego pora, suszone grzyby, pokrojone w kostkę marchewkę i seler, natkę pietruszki.
    Gotować 1,5 godz. pod przykryciem. Po tym czasie z patelni zdjąć mięso. Do powstałego wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Rolady wrzucić z powrotem do sosu. Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką.

Komentarze

Podobne przepisy