Roladki wołowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster wołowiny (umytej i osuszonej) posmarować łyżeczką musztardy. Na mięsie ułożyć plasterek boczku, kawałek pora i papryki pokrojonych w słupki, troszkę cebuli (pokrojonej w pióra).
Posypać solą, pieprzem i mieloną papryką. Zawinąć w rulon i owinąć nitką bawełnianą lub spiąć wykałaczkami.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć rolady wołowe, aż się zarumienią. Dorzucić pozostałą cebulę. Smażyć całość z cebulą ok. 2 minuty, mieszając. Po tym czasie na patelnię wlać wodę. Dodać resztę drobno pokrojonego pora, suszone grzyby, pokrojone w kostkę marchewkę i seler, natkę pietruszki.
Gotować 1,5 godz. pod przykryciem. Po tym czasie z patelni zdjąć mięso. Do powstałego wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Rolady wrzucić z powrotem do sosu. Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką.
Komentarze