Wołowe roladki w sosie kukurydzianym

0 (0 ocen)

Kruche wołowe mieso i nietypowy kukurydziany sos zapewniają wspaniałe doznania smakowe.

Składniki:

  • Roladki:
    500g wołowiny
    3 papryki
    2 średnie cebule
    2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka ostra

    Sos kukurydziany:
    1 puszka kukurydzy
    3 papryczki chilli
    100ml śmietanki 12%
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

Wołowe roladki w sosie kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowujemy farsz: paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 30 minut aż warzywa zmiękną a woda wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • 3. Farsz wykładamy na przygotowane mięso i zwijamy w roladki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
  • 4. Przygotowujemy sos kukurydziany: kukurydzę wraz z czosnkiem, papryczkami i śmietanką blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na roladki.
  • 5. Roladki pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy