Roladki z karczku z gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam połączenie mięsa z owocami. Możne je spożywać na zimno i gorąco z dowolną surówką. Pyszne mięsko o lekko słodkim smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 plastrów karczku średniej grubości
    2 duże gruszki
    Sól smakowa, pieprz
    1 łyżeczka oleju + olej do smażenia
    2 łyżki mąki do otoczenia

Roladki z karczku z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: plastry mięsa lekko rozbić natrzeć solą, pieprzem. Mięso ułożyć w misce, skropić 1 łyżeczką oleju, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. 1 gruszkę obrać, pokroić w słupki. Na każdy plaster mięsa ułożyć po kilka słupków gruszki, zwinąć w roladę, mocno owinąć nitką lub spiąć drewnianym patyczkiem. Roladki otoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym, przykryć plastrami drugiej gruszki. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

1.gruszki można dodatkowo posypać zmielonymi goździkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy