Roladki z łososia norweskiego

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Te roladki nadziewam serem ricotta z kurkami oraz ziołami i podaję z sosem jogurtowym

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łosoś norweski (wędzony, plastry): 300 gramów
    - ser ricotta: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - parmezan: 1 łyżka
    - Sól czosnkowa, pieprz mielony, tymianek, bazylia do smaku: 1 sztuka
    - koniak: 50 mililitrów
    - kurki: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki

    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - kawior (czerwony): 3 łyżki
    - Sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
    - koperek (posiekany): 1 łyżeczka

Roladki z łososia norweskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak, całość doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Jogurt połączyć z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • 3. Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  • 4. Na plastrach wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, zawijać formując roladki
  • 5. Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy